Scheepswerven

De geschiedenissen van de scheepswerven zijn vaak gecompliceerd door allerlei familieverwikkelingen. Er zijn de laatste jaren verschillende boeken verschenen over familiewerven. Het is mooi dat familiearchieven worden ontsloten want veel werfarchieven zijn verdwenen met het opheffen van de werf. Voorbeelden van die familiegeschiedenissen zijn het boek van Willem Mulder over de scheepswerven van zijn familie in Stadskanaal en het onlangs verschenen overzicht van Hans van Duivendijk over de werven van de familie Van Duijvendijk/Duyvendijk/Duivendijk.

Voor meer boeken over scheepwerven zie de bibliografie. Waar ik met twee boeken op sta: StadsMusselkanaal en Meppel.

Verder houdt Pieter Klein een lijst met scheepswerven bij op de website van de Vereniging De Binnenvaart. Die lijst wordt voortdurend bijgewerkt.

In de database met scheepsmetingen LSD is het mogelijk om door te klikken naar gegevens van de werf die bij een meting genoemd wordt. Dat is het werk van Jan Sepp.

Een overzicht van alle bronnen die beschikbaar zijn voor scheepshistorisch onderzoek is beschreven in het boek Droge kost voor een natte geschiedenis.