Geschiedenis van een Wolscheepje

De geschiedenis van  de Jillis, ex-Droogdok 16, ex-Heen en Weer V en ex-Wieringermeer.

Gebouwd in 1928 bij Seijmonsbergen in Amsterdam voor Reederij Bergmann in Amsterdam. In eerste instantie een directie/sleepboot.

Ingezet als voetveer tussen Amsterdam CS en Amsterdam Noord als onderdeel van de Bergmann vloot Heen en Weertjes. Bergmann ging zich op rondvaarten concentreren en eind jaren vijftig werden twee Heen en Weer-tjes aan de Amsterdamse Droogdok Mij. verkocht om personeel tussen CS en de werf te vervoeren. Na het faillissement van de ADM verwaarloosd in Vreeswijk gelegen werd het opgeknapt als werkgelegenheidsproject voor jongeren, die het casco herstelden. Daarna ingetimmerd als pleziervaartuig door Jan Marijt, die het de oude familienaam Jillis gaf. Naast de geschiedenis van het schip vertelt het boek ook de geschiedenis van de werf Seijmonsbergen, van Reederij Bergmann zelf (groot geworden met rondvaarten door de Amsterdamse grachten), de ADM (weet je nog wel: de parlementaire RSV enquête) met alle faillisementsperikelen  en de Kromhout werf en motorenfabriek.

Verschenen oktober 2023. Het boek wordt via Printing on Demand gedrukt, 90 pagina’s in kleur, paperback, rijk geïllustreerd. Kosten € 14,50 excl. verzendkosten.

Voor bestelinformatie en de verzendkosten zie Bestellen.

Zie ook de webversie.