Varend erfgoed

We zijn sinds 2002 lid van de LVBHB en al snel actief vrijwilliger geworden. Naar aanleiding van het boek Schippers van een gedempte haven ben ik (George) me bezig gaan houden met de geschiedenis van individuele binnenvaartschepen. Zo zijn sinds 2014 de gegevens van de scheepsmetingen van 1898 tot 1989 digitaal beschikbaar. Een aantal jaren daarna zijn ook de scans van de zogenaamde Kadasterkaarten digitaal toegevoegd. Op onze eigen website zijn  de artikelen met achtergrondinformatie en handleidingen beschikbaar. Via onze hobby-uitgeverij zijn boeken over verschillende onderwerpen, ook het varend erfgoed, te koop.

Is de geschiedenis eenmaal beschreven dan is het nuttig om  het schip op een gestandaardiseerde manier te beschrijven. Het WaardeStellend Kader is die methode en is vertaald naar een werkboek met uitleg en voorbeelden: Van doolhof naar doe-boek .

Helaas is het tot dusver niet mogelijk de resultaten hiervan digitaal op te slaan in een centrale database. Er zijn te veel spelers in de wereld van het varend erfgoed en overleg komt moeizaam op gang. Iedere behoudsorganisatie op het gebied van het varend erfgoed, verenigd in de FVEN, heeft een eigen database, Zo heeft de LVBHB het Bestand Historische Schepen (BHS). Geen enkele database is gebaseerd op het WSK.

Bekijk de verschillende onderwerpen via het pull-down menu hierboven onder Varend erfgoed.