Wie ben ik (Suzanna Markusse)

Voor wie mij nog niet kent: Suzanna Markusse (1962), geboren in Alphen a/d Rijn uit Zeeuwse ouders, sinds 2002 schipperse op de in een vlaag van verstandsverbijstering gekochte Friese tjalk Aeolus (1903).

Vanaf 2002 vanwege werk met het schip in Noord-Brabant gelegen en sinds 2008 zonder vaste woon- of verblijfplaats trekkend door Nederland en (incidenteel) door België. Natuurlijk vaar ik geen schip van 21 meter op mijn eentje. Mijn avonturen beleef ik met George Snijder, mijn partner sinds 2001, mijn echtgenoot sinds 2016.

Sinds de aankoop van de Aeolus ben ik lid van Neerlands grootste behoudsorganisatie voor varend erfgoed: de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) , recentelijk bekend als Het Historisch Bedrijfsvaartuig. Binnen deze vereniging vervul(de) ik diverse functies: hoofdredacteur Bokkepoot, (het lijfblad van de LVBHB), lid werkgroep Havens en Ligplaatsen, lid werkgroep Noorder Schippers, één van de initiatiefnemers van het Platform Erfgoedhavens Nederland (PEN), vaste medewerker Bokkepoot en initiatiefneemster van de werkgroep Stuurvrouwen.

Van juni 2016 tot eind begin 2023 zat ik in de Raad van Advies van EOC Scheepsverzekeringen  voor de categorie Recreatievaart.

In 2019 hebben we onze tjalk verkocht nadat we eind 2018 de Jillis hadden gekocht en een huis uit 1832 in Grou. Dat huis is verkocht en inmiddels wonen wij ’s winters in een appartement in Leeuwarden en ’s zomers op de Jillis.

ANDERE HOBBY’s

Wijn is al decennia mijn grote passie. Vanaf 1990 wordt er geen fles geleegd zonder uitgebreide aandacht voor kleur, geur en smaak. De proefnotitie is geboren. Honderden notities later volg ik mijn eerste wijncursus.
Na de cursus ‘Frankrijk’ volgt ‘Zuid-Amerika’, ‘Europese wijnen’ en ‘Nieuwe Wereld wijnen’.

 

 

In 1996 behaal ik het ‘Wijncertificaat’, uitgegeven door de Stichting Vakopleiding Horeca. Sindsdien bezoek ik wijnbouwgebieden in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Noord-Amerika en Nieuw Zeeland en geef ik (thema)proeverijen over deze landen.

Proeven in een groep blijkt veel leuker dan alleen, dus richt ik in 1997  wijnproefclub De Neuzen op. Met vijf collega-wijnliefhebbers proef ik ruim vijf jaar lang iedere maand de door ons geselecteerde wijnen.

Van 2016 tot 2019 heb ik aan de Volksuniversiteit Fryslân de wijncursus  Wereld van Wijn en Water. Deze beginnerscursus werd op diverse locaties gegeven, maar altijd aan boord van historische schepen in Leeuwarden. Daarna de cursus Wereld van Wijn en Woorden samen met poëzie kenner Erna Slangen.

Wil je een cursus op maat of een gezellige wijnproeverij?Mail mij.