corona knollen koken

Op 20 december 2021 testte Suzanna positief voor corona en was ze ongeveer twee weken ziek. Dat betekende dat het koken op mij neer kwam. Omdat ze longcovid er aan overhield ben ik dat blijven doen. Uitdaging was om steeds andere recepten te vinden en ook eens wat groenten te gebruiken, die we normaliter niet gebruikten zoals knolraap en pastinaak. Dat lukte wonderwel en weer bleek internet een oneindige bron van gevarieerde recepten. Geef een paar ingrediënten op en de lekkerste recepten kwamen langs. Uitgangspunten waren: zo veel mogelijk groenten, vaak seizoensgebonden, zo min mogelijk vlees, geen toegevoegd zout (met uitzondering wat er in een bouillonblokje zit), geen pakjes en zakjes en glutenvrij. Kruiden van Jonny Boer waar geen zout in zit. En ook niet te veel liflafjes en onzinnige ingrediënten.
Toen Suzanna weer op de been was, ging ze ’s maandags in het begin van 2022 koken in het lokale verzorgingshuis voor een woongroep van zes, voornamelijke Huntington, patiënten. Ze gebruikte daarbij vaak een recept dat we zelf hadden gebruikt in de week daarvoor. De mensen vonden het heerlijk.
De recepten wijken wel af van het Hollandse AGV (aardappels-groenten-vlees). Zo zijn er relatief veel stampotten en ovengerechten.
Hier zijn ze verzameld, als herinnering aan die periode en als lekker voor later.

De recepten zijn over het algemeen voor 4 personen (tenzij anders vermeld), maar als je van veel groenten en weinig koolhydraten houdt kun je ze best met 2 à 3 mensen eten door pasta, rijst enz. weg te laten of sterk te verminderen.

De recepten staan in volgorde van de belangrijkste ingrediënt. Achterin staat een register op alle ingrediënten.

Oh ja, het spreekt vanzelf dat alle recepten gejat zijn van internet maar ook (bijna) allemaal gemaakt zijn. Aangepast om kant-en-klare zakjes en pakjes uit te sluiten en om nutteloze ingrediënten door te strepen. Wel, bij het koken, hier en daar wat aangepast voor 2 personen of omdat wat ondergeschikte ingrediënten niet in huis waren. Gebruik je eigen creatieve kookkunst om dat soort variaties te maken. Schrijf de aanpassingen er bij voor later! Het is een werk- c.q. gebruiksboek. En de plaatjes zijn er om te kleuren!

Voorlopig is een aantal voor eigen gebruik gedrukt. Bij vraag wordt via Printing on Demand een exemplaar gedrukt.

Kosten € 14,50 excl. verzendkosten.

Voor bestelinformatie en de verzendkosten zie Bestellen.