De maat genomen

Maat herzien voorkantVarend erfgoed in de liggers van de Scheepsmetingsdienst
Achtergrond van de scheepsmetingen en een praktische handleiding voor de meetgegevens.

In september 2016 is de herdruk verschenen. Nieuwe ontwikkelingen zijn verwerkt en kleine correcties aangebracht.

Deze publicatie geeft de achtergronden van de scheepsmetingen, de geschiedenis er van, stipt de inspanningen aan om die papieren gegevens digitaal toegankelijk te maken (en zo het zoeken te vergemakkelijken), beschrijft de opgetreden problemen en presenteert een handleiding bij die zoektocht. Het boek is ruim geïllustreerd met foto’s uit de praktijk en voorbeelden uit de liggers zelf.
De scheepsmetingen, uitgevoerd vanaf 1899 tot nu zijn tot 1989 ingeschreven in liggers. Die gegevens vormen de basis voor het ontrafelen van de geschiedenis van het varend erfgoed. Waar ishet schip gebouwd, wie was de eerste eigenaar, welke namen had het schip en welke modificaties zijn uitgevoerd zoals het inbouwen van een motor, het verlengen van het schip enz. Op basis van de scheepsmetingen is het mogelijk verder te zoeken naar de geschiedenis van het schip en haar eigenaren.
Zie voor een handleiding voor het raadplegen van andere bronnen ook Droge kost voor natte geschiedenis.

ISBN 978-90-814366-0-1 90 pagina’s in kleur, veel illustraties, afmetingen 15 bij 23 cm. Prijs € 20,50. Voor bestelinformatie en de verzendkosten zie Bestellen.